Jitulčino tvoření

Přeji všem, ať cokoliv děláte, dělejte s láskou, protože pak jste opravdu šťastní. Tvořím šperky s velkou láskou a nadšením.

* RECEPTY

Vyzkoušené recepty z časopisů, které nám chutnaly:

* 250 g hladké mouky
* 200 g másla
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 70 g moučkového cukru
* vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení
Ze všech surovin vytvoříme těsto a dáme ho na chvíli odpočinout v sáčku do lednice. Dáme do rohlíčkových formiček. Cukroví upečeme dorůžova na plechu vyloženém papírem na pečení. Ihned po upečení rohlíčky opatrně obalíme v cukru (teplé jsou křehké).
  • 4 vepřové kotlety (dala jsem kýtu a také výborné)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 80 g másla
  • 250 ml bílého stolního vína
  • 50 g eidamu
  • trocha barevného pepře
  • špetka soli
  • 1 hrst čerstvého nasekaného pórku a trocha drceného pepře na ozdobu
  1. Vepřové kotlety omyjeme a papírovou utěrkou osušíme. Lehce je po obou stranách naklepeme a rukama vrátíme do původního stavu.
  2. Ostrým nožem je nakrojíme po okrajích, aby se při opékání nezkroutily. Pak je osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou.
  3. Na vyšší pánvi rozehřejeme máslo a kotlety na něm po obou stranách dozlatova osmahneme - asi 3 minuty z každé strany.
  4. Opečené kotlety necháme na pánvi, zalijeme je vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Tvrdý sýr najemno nastrouháme. Měkké kotlety vyndáme z pánve a uchováme teplé. Zbylou šťávu zahustíme připraveným sýrem a 5 minut povaříme.
  5. Nakonec ji přeléváme přes porce masa až na talířích. Podáváme s vařenou rýží ozdobenou drceným pepřem a sekaným pórkem.
  6. Během dušení jsem ještě přilila něco málo vína.
  • 1 brokolice
  • 1 sáček rýže
  • 6 vajec
  • 1 hrnek mléka
  • 1,5 naběračky kuřecího vývaru
  • 100 ml oleje
  • 1 cibule
  • sůl a pepř podle chuti
  • 250 g eidamu
  1. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a povaříme. Mezitím si dáme uvařit rýži.
  2. Ve větší míse rozšleháme 6 vajec s hrnkem mléka a asi 1-1,5 naběračky kuřecího vývaru. Do směsi můžeme také přidat i najemno pokrájené kuřecí maso. Pak přilijeme olej a přidáme najemno nasekanou cibuli. Osolíme a opepříme a nakonec vmícháme rýži a nastrouhaný eidam.
  3. Připravenou směs nalijeme do zapékací mísy a pečeme při 180 °C, dokud neztuhne. Nákyp podáváme se zeleninou.

 

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 50 g kvasnic
  • 250 ml mléka
  • špetka cukru
  • 1 malá majolka (100 g)
  • trocha rumu
  • 1 zakysaná smetana
  1. Vše (kromě zakysané smetany) jsem dala do domácí pekárny a těsto nechala vypracovat a nakynout.
  2. Pak lžící nabíráme hromádky, prsty jemně roztáhneme a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Těsto můžeme také vyválet a skleničkou vykrajovat kolečka.
  3. Usmažené koblížky klademe na papírové ubrousky, aby odsály přebytečný tuk. Natřeme džemem a nahoru dáme kopeček zakysané smetany.
  • 50 g oleje
  • 43 g cibule
  • 40 g mrkve
  • 20 g celere
  • 20 g petržele
  • 2 g divokého koření bez pepře
  • 1 g skořice celé
  • 50 g hladké mouky
  • 500 g vývaru z masa
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 25 g citrónu
  • 10 g soli
  • 15 g octa
  • 50 g cukru

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a divoké koření. Přidáme hladkou mouku a zvolna pražíme dorůžova, zalijeme vodou a vývarem z masa, rozšleháme, přidáme celou skořici, nakrájený citrón, rajčatový protlak a vaříme nejméně 1 hodinu. Provařenou omáčku dochutíme solí, cukrem, octem a nakonec ji procedíme.

Pozn.: Výbornou chuť docílíme, když část rajčatového protlaku nahradíme čerstvými rajčaty.

Vhodné přílohy: knedlíky, těstoviny, rýže

(1) 250 ml mléka
(2) 125 g cukru
(3) 627 g polohrubé mouky
(4) 2 žloutky
(5) 3/4 másla
(6) 1 malá lžička soli
(7) 1 suché droždí
(8) rozinky (dle chuti) - přidat do posledního míchání
Počet porcí: 6
  • 1 kg mletého masa
  • špetka soli a pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • hladká mouka a strouhanka dle potřeby
  • sušené žampiony (dala jsem čerstvé) podle chuti
  • 300 g šunky
  • 300 g ementálu
  • olej na smažení
  1. Maso jemně osolíme a opepříme. Přidáme prolisovaný česnek, obě vejce, hladkou mouku, trochu strouhanky a vypracujeme těsto. Vmícháme žampiony, nakrájenou šunku a sýr.
  2. Z připravené směsi tvarujeme karbanátky a opékáme je na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.